Skoči na vsebino

UNESCO globalni Geopark Idrija

Osupljive naravne lepote čakajo, da jih odkrijete!

UNESCO Globalni Geopark Idrija leži na skoraj 300 km2 površine in je območje z izjemnimi naravnimi danostmi. Podajte se na eno od kolesarskih in pohodniških poti, prežetih s številnimi turističnimi znamenitostmi in kulinaričnimi posebnostmi. Geopark združuje in povezuje naravo, kulturo in tradicijo z najrazličnejšimi aktivnostmi, muzeji, informacijskimi centri, gostilnami, kmečkimi turizmi in lokalnimi trgovinami z domačo obrtjo. Podpira in spodbuja izdelovanje in trženje domače obrti, razvoj turistične ponudbe na podeželju, skrbi za izobraževanje lokalnih vodičev, prvenstvena naloga geoparkov pa je varovanje narave in njena promocija.

Center za obiskovalce UNESCO globalnega geoparka Idrija

Nepozabno doživetje za družine, posameznike, skupine in šole ter odlična izhodiščna točka za raziskovanje naravne in kulturne dediščine Geoparka Idrija!

Na razstavo "Zapisano v kamninah", ki je na ogled v Centru za obiskovalce se lahko podate sami ali pa z vodniki-interpretatorji, ki vas bodo popeljali na zanimivo, interaktivno popotovanje v geološko preteklost. Z maketami, modeli, eksponati, animacijami in video predstavitvami boste spoznali zgodbo o idrijskem nastanku ter se seznanili z našimi kulturnimi in naravnimi znamenitostmi.

Razstava predstavlja izvrstno izhodišče, da se po njenem ogledu odločite, kam v naravo jo boste mahnili in kaj si boste ogledali.

Več informacij in cenik>>

Razstavo si lahko ogledate v času delovanja Turistično informacijskega centra Idrija.

Urnik >>

 

več

Za pohodnike in planince

Idrija je raj za rekreativne pohodnike in planince, saj na številnih poteh, ki jih nudi, najdete izjemne skrite zaklade narave UNESCO globalnega Geoparka Idrija.

Tudi zaradi posebnega Idrijskega hribovja spada celotno območje Idrije pod UNESCO zaščito. Ima namreč najbolj zapleteno geološko sestavo in je hkrati eno najbolje raziskanih hribovij v Sloveniji. Ponuja vam vrsto naravnih znamenitosti in čudovite razglede, tudi na Idrijski prelom, ki  je eden največjih prelomov v južno-alpskem prostoru, ki seka celotno Slovenijo, se proti severovzhodu nadaljuje v Italijo, proti jugovzhodu pa na Hrvaško.

Vabljeni na raziskovanje našega sredogorja. Več informacij >>

več

Za kolesarje

Kolesarjem je idrijsko hribovje pisano na kožo, saj nudi izbor slikovitih kolesarskih poti z nepozabnimi razgledi, z e-kolesi, ki jih lahko najamete v Hostlu Idrija ali Hotelu Jožef, pa bo vožnja po njih še lažja.

Idrijsko hribovje ponuja pester izbor kolesarskih poti za vsak okus, od lahkih ravninskih prog za družine, do najzahtevnejših poti za izkušene kolesarje. Vzponi na idrijske vrhove vas bodo prevzeli z nepozabnimi razgledi, na svoj račun pa boste prišli tudi ljubitelji spusta. 

Za adrenalinske duše priporočamo obisk Bike Parka >>

 

več

Za družine

Kjer je gostoljubje doma – Idrija, destinacija  za celotno družino

Idrija z okolico je ena sama dogodivščina. Odkrivanje razglednih točk, iskanje dinozavrovih stopinj ali babjega zoba, čofotanje na Lajštu, brbotanje Divjega jezera, začinjeno z okušanjem lokalnih dobrot kakovostnih sirarjev, čebelarjev in zeliščarjev ter spoznavanjem tradicionalne kulinarike v restavracijah, gostilnah ali na kmečkih turizmih.

več

Organiziran pohod po feldbanu

Na pohodu skozi čudovito naravo boste spoznali najzanimivejši del idrijskega kraka trase feldbana v Strugu.

Zgodba o feldbanu sega v čas 1. svetovne vojne. V 6. soški bitki avgusta 1916 je italijanska vojska potisnila avstro-ogrsko vojsko na levi breg Soče in s tem prekinila njeno oskrbovanje po Bohinjski železniški progi. Preostale železniške proge niso omogočale zadostne oskrbe bojišč, zato so pospešili gradnjo novih odsekov ozkotirnih železnic – feldbanov. 

Najbolj zahteven odsek proge od Godoviča do Idrije v dolžini 12 kilometrov s 300-metrsko višinsko razliko in 25-metrskim predorom so zgradili v rekordnem času od 1. do 30. septembra 1916. Obratoval je dobro leto dni, in sicer od julija 1916 do 24. oktobra 1917 oziroma do preboja soške fronte pri Kobaridu.

Danes po trasi feldbana na tem odseku poteka markirana pohodna pot, po kateri se lahko odpravite samostojno ali z vodnikom.

Za vodene oglede pošljite povpraševanje po elektronski pošti:  ali na tel.: 05 37 43 916.

več

Hg TRAIL Idrija 2024

Doživite neokrnjeno naravo, čudovite razglede in pester spremljevalni program na največjem športnem dogodku v Idriji.

Preko 250 tekačev iz Slovenije in tujine se vsako leto udeleži Hg TRAIL Idrija, ki poteka v osrčju Unescovega Globalnega geoparka Idrija.

Dogodek ponuja različne trase sredi prekrasne narave s hudimi klanci in prekrasnimi razgledi:

14 km + 680 m ČIPKA TRAIL,

27 km + 1410 m BERKMANDLC TRAIL,

50 km + 2680 m LAUFAR

Osvojite UTMB ali ITRA točke.

Hg TRAIL Idrija 2024 bo potekal 11.5.2024. Prijave so že odprte.

Prijave in vse info na >> 

 

več

UNESCO zgodba živega srebra

Naj vas očara pol tisočletja dolga zgodba idrijskega živega srebra!

Vse odkar je leta 1490 škafar ob namakanju soda v studencu našel kapljice nenavadno težke in neznane svetlikajoče se snovi, se je življenje v Idriji vrtelo le okrog ene stvari – živega srebra.

Idrijska čipka

Naj vas osupne prefinjenost prepletanja tisočerih niti ročno klekljane idrijske čipke!

Idrija je od nekdaj veljala za pomembno središče klekljarskega znanja, od koder se je spretnost oblikovanja in izdelovanja čipkastih umetnin širila v širni svet.

Idrijski žlikrofi in kulinarika

Vstopite v svet izbranih okusov!

Kulinarika z Idrijskega je znana po tem, da ji je uspelo iz izbranih, kakovostnih in lokalno dostopnih sestavin ustvariti neprecenljive kulinarične bisere

Načrtuj